© www.gravsted.dk 2003, 2024
| Anthon Berg | Dansk chokoladefabrikant Født torsdag den 27. august 1829 i København Død onsdag den 3. maj 1916 på Frederiksberg |
Mini-biografi: Oprettede i 1857, en urtekræmmerbutik på Gammel Strand i København. Salget gik ikke godt, så i 1884 købte han en konfektfabrik og installerede maskinerne i sit baghus. Fik en konditor med i købet, der med sønnen Gustav Berg og et par unge piger som assistenter, fik gang i en produktion af fyldte dessertchokolader. Klientellet var det velhavende borgerskab, som lå på landet om sommeren og fik chokolade sendt som postordre. I 1896 flyttedes produktionen ud af byen og Berg lancerede de første danske gaveæsker. Det senere berømte Marcipanbrød begyndte som små marcipanfyldte chokolader, der blev uddelt gratis til ventende kunder - De blev så populære, at en selvstændig produktion blev startet i 1898, senere suppleret med Valnøddebrød og Nougatbrød. I 1901 overtog Gustav forretningen og øgede produktionen, der blev landsdækkende med en fabrik med ca. 200 ansatte. I 1930'erne fik firmaet leverancer til den kongelige husholdning og opnåede 1957 prædikatet Leverandør til Det Kongelige Danske Hof. I 1968 lanceredes Blomme i Madeira. I 1972 fik man patent, på en maskine til påfyldning af små flasker af tyk, mørk chokolade med ægte spiritus, der overflødiggør en indvendig sukkerskal. I dag er firmaet en del af Toms-gruppen. |
|