© www.gravsted.dk 2003, 2024
| Grzegorz Stanisław Georges 'Georg' Tomaszewski | Polsk/Dansk gastronom Født onsdag den 7. december 1927 i Płock, Polen Død onsdag den 23. juni 1999 |
Mini-biografi: Blev uddannet som kok i hjemlandet, kom efter 2. verdenskrig til Danmark og havde en drøm om at starte en produktion af dåsesuppe. Vandt ikke gehør for idéen hos konservesfabrikanterne, der ikke mente det var noget danske husmødre ville købe. Georges Tomaszewski mødte slagtermester Hans Jensen, der troede på produktet, de grundlagde en lille konservesfabrik på Amager, startede en produktion af dåsesupper og kaldte dem slet og ret Jensens suppe. Jensen døde inden eventyret rigtigt var begyndt og Tomaszewski, der stod alene med produktionen, fik et tilbud om at sælge en andel i virksomheden til den engelske konserveskoncern Reckitt & Colman, som fremstillede sennep og gerne ville ind på det danske marked. Irma kæden ville gerne føre supperne i deres forretninger, afgav store ordrer og bad om nye produkter som forloren skildpadde. Fabrikken blev snart for lille og åbnede 1964 en topmoderne suppefabrik i Brøndby med kæmpegryder, hvor der kunne koges op til 700 liter suppe ad gangen. Tomaszewski satte en ære i at maden var af god kvalitet, selv om den var industrielt masseproduceret og fremstillede foruden supperne, forskellige andre konservesprodukter, både til hjemmemarkedet og til eksport. Danmarks Radio lavede 1998 udsendelsen Hjerte på dåse, om Georg Tomaszewski. |
|