© www.gravsted.dk 2003, 2024
| Søren Sørensen Houlberg | Dansk fabrikant og grundlægger Født søndag den 23. november 1862 i Kni, Ørum, Norddjurs Død torsdag den 6. januar 1938 i København |
Mini-biografi: Var søn af gårdmand, åbnede i foråret 1889 en høkerforretning i Lille Strandstræde 8 i København og fik tilladelse til at tilberede fødevarer. Søren Houlberg fremstillede i begyndelsen mest leverpostej, men fandt snart på at udnytte de køddele, som ikke blev solgt til røgvarer og især til pølser, der blev solgt til besætningen på de skibe, som lagde til i Nyhavn. Pølserne blev hurtigt populære, der var god afsætning, så fabrikationen flyttedes i 1917 til egen fabrik i Søndergaardsgade og omdannedes til aktieselskab med en aktiekapital på 180.000 kr. Houlberg hentede som den første i Danmark, tyske pølsemagere til virksomheden. Da Den Hvide Kødby på Vesterbro i København blev åbnet i 1934 flyttedes produktionen hertil, digteren Sigfred Pedersen blev hyret til at skrive teksterne til Houlbergs brochurer og fandt på sloganet: "- Holbergs pølser det er mad". Rygtet om de velsmagende varer bredte sig og snart forsynede fabrikken hele det danske marked med pølser- og charcuteriprodukter, Houlbergs pølser var suverænt de meste kendte pølser ved pølsevognene og er stadig et kendt navn selvom firmaet blev lukket i 1973. |
|