© www.gravsted.dk 2003, 2024
| Alfred Peter Carlslund Jørgensen | Dansk laboratoriedirektør og gæringsfysiolog Født mandag den 16. oktober 1848 i Odense Død onsdag den 16. december 1925 på Frederiksberg |
Mini-biografi: Var søn af en købmand, blev lærer 1868, student 1872 og året efter cand.phil. Studerede botanik på Københavns Universitet og skrev en lærebog i zoologi, der blev brugt helt til århundredskiftet, men tog aldrig en embedseksamen. Arbejdede som assistent hos Eugen Warming og foretog en undersøgelse af vandet fra 40 brønde i Kolding. Alfred Jørgensen oprettede 1881 et laboratorium for mikroskopisk-botanisk undersøgelse af levnedsmidler og offentliggjorde bl.a. undersøgelser af rug- og hvedemel. Da gæringsfysiologen Emil Chr. Hansen blev ansat ved Gamle Carlsberg, blev det et laboratorium for teknisk mikrobiologi, især rendyrkning og kontrol af gær. Trods skepsis fra brygger J.C. Jacobsen, bryggedes på Gamle Carlsberg første gang øl med rendyrket gær i 1883. Jacobsen gav tilladelse til at laboratoriet måtte formidle opdagelsen til bryggerier verden over. Jørgensen blev konsulent ved Tuborg, der 1884 indførte rendyrket bryggeriundergær og fra 1885-95 blev ca. 100 apparater til rendyrkning af gær indrettet verden over. 1889 opførtes en ny laboratoriebygning, Jørgensen underviste i gæringsfysiologi, laboratoriet fik internationalt ry og gæringsfysiologer, videnskabsmænd og praktikere kom for at blive undervist. Jørgensen udgav lærebogen Die Mikroorganismen der Gärungsindustrie, der også udkom på engelsk og fransk, skrev desuden Alkoholgjæren og udgav Zymoteknisk Tidsskrift, der senere afløstes af Bryggeritidende. |
|